digiTaalweek Utrecht

8-14 september 2022

Van 8 t/m 14 september 2022 geven we als Utrechts digiTaalnetwerk volop aandacht aan het belang van taal en digitaal om mee te kunnen doen in de samenleving tijdens de digiTaalweek Utrecht.

Dit jaar coördineert de Bibliotheek Utrecht, in opdracht van de gemeente Utrecht, de digiTaalweek Utrecht 2022. De digiTaalweek is een samenwerking van alle sociale partners in de stad: samen zorgen we dat laaggeletterden en laagdigitaalvaardigen gezien worden en de kans krijgen om mee te doen in de samenleving.

Hieronder een overzicht van het programma, georganiseerd door verschillende maatschappelijke organisaties in Utrecht.

Taal- en digitaalbingo in Buurtcentrum Terwijde

Met hulp en inzet van de vrijwilligers en de ondersteuning van de sociaal makelaar van stichting DOCK doet Buurtcentrum Terwijde mee aan de digiTaalweek. Terwijde is een wijk waar veel anderstaligen wonen. Ze vallen niet altijd onder de laaggeletterden, maar hebben veel moeite met het leren van de Nederlandse taal. Er wonen hier ook relatief veel senioren die digitaal niet of weinig vaardig zijn. Ons doel is deze twee groepen bij elkaar te brengen.
Dat doen we met een digitaal/taal bingospel! In plaats van cijfers gebruiken we letters. Tijdens het spel helpen senioren de laaggeletterden en de vrijwilligers helpen de senioren met het digitaal begeleiden van het spel. Deze dag zullen we vervolgens afsluiten met een etentje, voorbereid door de deelnemers zelf. Ze vertellen tijdens het eten over hun eigen recepten.

13 september, 10:00-13:00 uur
Buurtcentrum Terwijde, Operettelaan 629, 3543 BR Utrecht
Meer informatie

Taalspelletjes op het schoolplein bij Buurthuis de Beatrix

Buurthuis de Beatrix in Zuilen heeft een schoolplein voor de deur. Samen met de schildergroep Vrouwen van Zuilen gaan we taalspelletjes op het schoolplein spuiten met vaste verf. Zo kan iedereen de spelletjes spelen en maken. Denk aan galgje, een kruiswoordpuzzel, rebus, morsecode, of een hinkelpad. Voorafgaand aan de digiTaalweek zullen de vrouwen de taalspelletjes zelf vormgeven en in de week zelf en daarna kunnen ze gespeeld worden.

Te zien vanaf 8 september, doorlopend
Buurthuis de Beatrix, Pr. Beatrixlaan 2, 3554 JK Utrecht
Meer informatie

Kinderboekenhoek in Sterrenzicht

In de digiTaalweek organiseert DOCK Sterrenzicht voorleesdagen in het buurthuis in de Sterrenwijk, om ook de jeugd te bereiken waar laaggeletterdheid een rol speelt. Een onderdeel daarvan is het maken van een kinderboekenhoek. Daar kunnen kinderen altijd een boekje komen lezen én misschien wel ruilen voor andere kinderboeken!

9 september, 14:30-16:30 uur
Buurthuis Sterrenzicht, Keerkringplein 40, 3582 PM Utrecht
Meer informatie

NT2 leesclub in Hart van Hoograven

Samen boeken lezen en daar over praten, dat kan in de NT2 leesclub in het buurtcentrum Hart van Hoograven. Speciaal voor vrouwen, in het bijzonder moeders waar taal een barrière is om deel te nemen aan digitaal- en taalactiviteiten, biedt de NT2LeesClub in de digiTaalweek twee extra activiteiten aan. Op 11 en 14 september worden boeken gelezen als het dagboek van Anne Frank en korte verhalen. Na afloop is er op deze dagen een bingo. Het doel is naast sociale cohesie om de deelnemende vrouwen bewust te maken van het belang van de Nederlandse taal.

11 september 16:00-18:00 uur en 14 september 10:30-12:30 uur
Hart van Hoograven, ’t Goylaan 66H, 3525 AH Utrecht
Aanmelden kan via rasouli80@gmail.com of bel naar 06-33725774.
Meer informatie

DOCK Taal en Ontmoeting

Voor de cursisten van Taal en Ontmoeting en andere geïnteresseerden die gebruik maken van buurtcentrum de Jager organiseert DOCK in de digiTaalweek een educatieve quiz over de wereldkeuken. Daarnaast kun je je kennis van Overvecht en Utrecht testen. Ook spelen we spelletjes op de tablet. De spelletjes dagen uit om de taal te verbeteren én om digitaal vaardiger te worden.

 • 12 september, 09:30-11:30 uur, Buurtcentrum de Dreef, Schooneggendreef 27c, 3562 GG Utrecht
 • 12 september 13:00-15:00 uur, Buurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef 1, 3561 JK Utrecht
 • 14 september 10:00-12:00 uur, Buurtcentrum de Dreef, Schooneggendreef 27c, 3562 GG Utrecht

Besloten groepen, aanmelden niet mogelijk.
Meer informatie

Brievenwasserette

De Bibliotheek Utrecht nodigt organisaties uit om kosteloos hun brieven en e-mails te laten ‘wassen’. Er wordt bekeken of de communicatie helder genoeg is en er wordt advies gegeven over de verbetermogelijkheden. Experts en ervaringsdeskundigen checken de mail. En ze geven advies over verbetertips. De brievenwasserette vindt plaats in verschillende vestigingen van de bibliotheek.
Het team bestaat uit taalambassadeurs (NT1), taalleerders (NT2) en stagiaires vanuit de studie Social Work.

8 september, 10:00-13:00 uur
Bibliotheek Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht

13 september, 10:00-13:00 uur
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum, Brusselplein 2, 3541 CJ Utrecht
Meer informatie
Foto: Bernard Brosi

DigiTaalhuis Utrecht

Het DigiTaalhuis Utrecht is een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, Taal Doet Meer, Digiwijs 3.0 en partnerorganisaties. Samen bieden we verschillende activiteiten aan, gericht op het verbeteren van taal- en digitale vaardigheden. Iedereen met een vraag over Nederlandse taalles of over computers en computercursussen is van harte welkom!
Om het cursusjaar feestelijk en goed te beginnen organiseert het DigiTaalhuis Utrecht een bijeenkomst voor alle betrokken medewerkers en vrijwilligers.

13 september, 16:00-18:00 uur (op uitnodiging)
Bibliotheek Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht
Meer informatie

Digitale Buddies, jongeren en ouderen slaan de handen in elkaar

Tijdens Digitale Buddies gaan ROC-studenten en ouderen gedurende 10 weken met elkaar in gesprek. De jongeren helpen de ouderen met digitale vaardigheden. Elke week staat in het teken van een ander thema. Denk aan het thema ‘vrienden en familie’, waarbij de ouderen leren videobellen. Of het thema ‘hobby’s’, waarbij ouderen voor het eerst hun favoriete muziek kunnen luisteren op de laptop! Tegelijkertijd delen de ouderen hun levenservaring met de jongeren. Oprecht contact, plezier, mooie gesprekken en tegelijkertijd digitale vaardigheden opdoen, dat is Digitale Buddies!
Tijdens de digiTaalweek gaan wij met ROC-studenten de wijken in om ouderen te werven voor Digitale Buddies. Dat doen we door het organiseren van activiteiten in de week, zoals een ouderen­evenement in de binnenstad i.s.m. DOCK.
Aanmelden voor Digitale Buddies
Meer informatie

Gilde Utrecht

Gilde Utrecht organiseert leesgroepen in de verschillende filialen van de Bibliotheek Utrecht, o.a. Neude, Leidsche Rijn Centrum en Hoograven. In kleine groepjes lezen deelnemers samen met een vrijwilliger van het Gilde makkelijk geschreven boeken en kranten. Behalve lezen is er ook tijd om met elkaar te praten. Op de volgende data zijn er open leesgroepen waarbij je aan kunt schuiven. Zo kun je de sfeer proeven en kijken of een leesgroep iets voor jou is.

9 september, Bibliotheek Kanaleneiland, 14:00-16:00 uur
10 september, Bibliotheek Leidsche Rijn, 14:00-17:00 uur
12 september, Bibliotheek Leidsche Rijn, 14.00-17:00 uur
12 september, Bibliotheek Hoograven, 14:00-15:00 uur
13 september, Bibliotheek Leidsche Rijn, 14:00-17:00 uur
13 september, Bibliotheek Neude, 14:00-17:00 uur
14 september, Bibliotheek Leidsche Rijn, 14:00-17:00 uur
14 september, Bibliotheek Kanaleneiland, 14:00-15:00 uur

Aanmelden voor de leesgroepen
Meer informatie

De Geldzaak

U Centraal merkt dat veel mensen het lastig vinden om financiële zaken online zelf te regelen. Soms uit onzekerheid, soms vanwege een taalbarrière. Via De Geldzaak helpen zij inwoners o.a. met online aanvraag toeslagen, voorzieningencheck (krijg ik alles waar ik recht op heb?), maar ook met advies over rondkomen met het beschikbare budget, vragen over belastingaanslagen en (online) belastingaangifte. We leggen uit en nemen de inwoner aan de hand, met als doel dat mensen het gaan begrijpen en de angst voor financiën en voor digitaal regelen afneemt.

Kom langs tijdens de spreekuren op donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur in bibliotheek Neude en woensdag tussen 10:15 en 12:15 in bibliotheek Kanaleneiland!
Meer informatie

NLtraining

Voor (potentiële) deelnemers en andere geïnteresseerden organiseert NLtraining in de digiTaalweek een (stads)wandeling met een bingokaart, waarop deelnemers woorden kunnen afstrepen. De woorden op de bingokaart zijn terug te vinden langs de route op bijvoorbeeld monumenten, verkeersborden, gebouwen etc. Voor iedereen die de speurtocht/wandeling heeft voltooid is er een leuke prijs te winnen.

11 september. Deelnemers kunnen starten tussen 11:00 en 13:00 uur en krijgen van een lunchpakketje mee. Het startpunt is het grasveld naast Roost aan de Singel, bij de kruising Paardenveld/Nieuwekade. Het inleveren van de uitkomst voor een presentje is ook naast Roost aan de Singel. Aanmelden kan via laura@nltraining.nl of 06-22897970.
Meer informatie

Basmah Coaching i.s.m. de Bibliotheek Utrecht

In de afgelopen periode heeft de digitalisering een hoge vlucht ge­nomen. Voor veel mensen die niet digitaalvaardig zijn, is deze ont­wikkeling niet goed te volgen. Zij hebben veel vragen, maar ook veel wantrouwen om gebruik te maken van het internet, terwijl ze steeds te horen krijgen dat ze allerlei (overheids- en bank)zaken via de digitale manier moeten regelen. Helaas gaat het weleens mis en raakt de niet-digitale burger in de problemen.
In de wijk Kanaleneiland wonen veel mensen die we tot de laag­geletterden kunnen rekenen. Basmah Coaching staat dichtbij deze mensen en kent de behoeftes en noden van de bewoners. In samenwerking met de Bibliotheek en de gemeente Utrecht (stadsmakers digitale veiligheid) organiseert Basmah Coaching workshops digitale veiligheid. Zo krijgen burgers meer vertrouwen in het digitale verkeer.

Workshop digitale veiligheid
7 september, 11:30-12:30 uur
Bibliotheek Kanaleneiland, Al-Masoedilaan 188, 3526 GZ Utrecht

11.30: Opening van de digitale week door wethouder Dennis de Vries
11.45: Workshops digitale veiligheid door de stadsmakers
12.30: Afsluiting met een drankje en hapje

Aanmelden is niet nodig.
Meer informatie

Taal, spel en kunst in Buurtwerkkamer Zuilen

De Buurtwerkkamer gaat in de wijk Zwanenvechtbuurt aan de slag met taal, spel en kunst. Daarover gaan we met bewoners in gesprek. Voor de kunst willen wij collega’s van het Centraal Museum vragen of een kunstenaar uit de wijk op een mini-expositie te doen in de buitenlucht rondom de Buurtwerkkamer. In de buurtwerkkamer gaan wij met woorden een spelprogramma organiseren voor de bewoners. Vanuit deze activiteiten maken we dan ook direct een koppeling naar digitaal.

10 en 14 september van 11:00 tot 15:00
Buurtwerkkamer De Verbinding Zuilen
Zwanenvechtplein 11, 3554 TR Utrecht
Meer informatie

Workshops digitaal voor ouderen

NOOM organiseert een workshopaanbod aan bestaande ouderengroepen die bijeenkomen in het buurthuis, dagvoorziening, sportclubs. Deze workshops zullen starten in de bibliotheek Overvecht. De onderwerpen die aan de orde komen, zijn door ouderen zelf aangedragen. Het gaat om:

 • Workshop beter leren foto’s maken en verzenden met de Smartphone en tablet
 • Workshop: wat zijn apps, welke zijn handig, hoe apps te downloaden en te gebruiken
 • Workshop hoe kan ik veilig gebruik maken van de scanfunctie op mijn telefoon
 • Workshop hoe kan ik veilig en makkelijk betalen.

Ter afsluiting vindt er een digitaalwandeling plaats in of nabij het winkelcentrum en wel langs de bibliotheek, ING Servicepunt, Rabo filiaal, supermarkt en het wijkbureau. Deelnemers krijgen een opdracht waarbij ze gebruik moeten maken van de functies op hun telefoon. Tevens maken zij kennis met medewerkers van de deelnemende organisaties en middenstanders.

Workshops vinden plaats tussen 8 en 20 september
Meer informatie

Workshops Digiwijs

Voor de mensen waar taal een extra barrière geeft om deel te nemen aan onze computercursussen, biedt Digiwijs de cursus Start-digitaal aan. In de digiTaalweek gaan we deze cursus in de vorm van 3 workshops extra onder de aandacht brengen.

 • Workshop Spreek jij DigiTaals?
  Wist je dat Digitaal een eigen taal heeft? Woorden als icoon, verkenner en uploaden horen bij de taal van Digitaal. Ontdek uw kennis over computertaal of leer hier meer over. Meld je aan voor de Digitaal kwartet en Bingo spellen van Digiwijs.
  8 september van 13.00-15.00, locatie Ghanaplein.

 • Introductieworkshop Actief DigiTaal
  Deelnemers Werk & Activering bieden we op twee werklocaties in de stad Utrecht een introductieworkshop aan. De workshop geeft hen een kijkje in de keuken van de cursus A en B. De cursisten zullen door de workshop inzien dat het makkelijker is om digivaardig te worden dan ze wellicht denken en het mogelijk is om in korte tijd best veel stappen te zetten. Het is mogelijk om tijdens de workshop een e-mail-account aan te maken. Meld je aan voor Introductieworkshops; Actief DigiTaal van Digiwijs!
  12 september, 13:00–15:00 uur, locatie Stadsbrug (Kon. Wilhelminalaan 6)
  13 september, 13:00–15:00 uur, locatie Ghanaplein

Kom langs bij Digiwijs 3.0, op Ghanadreef 2, 3564 EK, Utrecht. U kunt bellen naar 030-8781535 of anders mailen met digiwijs@wij30.nl.
Meer informatie

Taalvrijwilligers in het zonnetje

Elke week zijn er honderden vrijwilligers bezig met het verkleinen van de kloof tussen taalvaardige én minder taalvaardige Utrechters.
Vrijwel alle vrijwilligers doen dit met veel liefde, maar een ander verder helpen met de Nederlandse taal is niet altijd gemakkelijk. Met name het omgaan met niveauverschillen in een taalgroepje zorgt soms voor flink wat uitdagingen.
In de digiTaalweek bieden wij onze groepsvrijwilligers graag een steuntje in de rug in de vorm van een zogenaamde ‘praatwaaier’. Op de praatwaaier staan inspirerende, grappige en verdiepende gespreksvragen op 3 verschillende taalniveaus. Door deze opzet kan de waaier goed ingezet worden in gemêleerde groepen.
De praatwaaier stimuleert deelnemers om te spreken én zorgt ervoor dat vrijwilliger en deelnemers elkaar nog beter leren kennen.

Wanneer? Tussen 8 en 14 september
Wat? Ophalen praatwaaiers
Waar? De Alchemist, Kon. Wilhelminalaan 8, 3527 LD Utrecht
Voor wie? Groepsvrijwilligers Taal Doet Meer
Meer informatie

Wereldse Taalwandeling Zuilen

Taal Doet Meer en BAPAHO organiseren op vrijdag 9 september een Wereldse Taalwandeling in de wijk Zuilen. 1 Taalleerder en 1 Nederlandstalige Utrechter gaan samen in gesprek over cultuur. Tijdens de Taalwandeling ontdek je de wereld om je heen én leer je elkaar en de wijk beter kennen. Door laagdrempelige vragen wordt de Nederlandse taal geoefend. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Praktische informatie:
 • Aanmelden kan via bapaho.nl/wijkwandeling
 • De wandeling duurt ongeveer 2 uur
 • De wandeling zal starten tussen 13:30 en 15:30 uur. In de aanmelding kan je een voorkeurstijd selecteren
 • Jullie krijgen een rugzak en een routekaart met leuke weetjes over de wijk en laagdrempelige taalopdrachten mee voor tijdens de wandeling
 • Uiterlijk woensdag 7 september krijg je meer informatie via WhatsApp
 • Startlocatie: Bibliotheek Zuilen, Zwanenvechtlaan 4, 3554 GL Utrecht

Meer informatie

Leesplezier voor Utrechtse kinderen

Hoe rijker het taalaanbod, hoe kleiner de kans dat een kind later laaggeletterd wordt. Eén van de manieren om het aanbod te verrijken, is door het lezen van een mooi boek. En hoe dichter dit boek bij de belevingswereld van een kind staat, hoe aantrekkelijker het wordt om een boek ook echt te gaan lezen. In de digiTaalweek verrast Taal Doet Meer 50 kinderen van het project ‘Taalmentoraat’ met een boek. Niet zomaar een boek, maar een boek dat speciaal geschreven is in het kader van Utrecht900: ‘Spoken van het Stadhuis’. Bij het boek krijgen de kinderen en hun mentoren een aantal taalopdrachten mee. Door met elkaar in gesprek te gaan worden zowel de woordenschat als kennis van de wereld (Utrecht!) vergroot.

Wanneer? Tussen 8 en 14 september
Wat? Een Utrechts kinderboek cadeau
Waar? De Alchemist, Kon. Wilhelminalaan 8, 3527 LD Utrecht
Voor wie? Kinderen van het project ‘Taalmentoraat PO’
Meer informatie

Stichting Asha

Stichting Asha (‘hoop’ in het Hindi) is een vrijwilligersorganisatie van Hindostaanse Surinamers in de gemeente Utrecht. Zij stimuleren integratie-, emancipatie- en participatie van burgers van stad door ontmoetingsplekken te creëren. Zij hebben voor de digiTaalweek drie digitaallessen gepland, namelijk op:
donderdag 8, 15 en 22 september van 14:00-15:30 uur
Buurtcentrum Oase, Cartesiusweg 11, 3534 BA Utrecht

En bijeenkomsten met taallessen op:
woensdag 7 en 14 september van 10:00-12:00 uur
ook in het buurtcentrum Oase.

Aanmelden kan via info@stichtingasha.nl.
Meer informatie